Wat is een VPN

wat is een vpn

Wat is een VPN? Lees het nu!

In dit artikel leg ik precies uit wat een VPN is, en waarvoor je het zou kunnen gebruiken. Ik wil meteen even melden dat dit artikel niet is bedoeld voor het promoten van bepaalde VPN providers. En ook zeker niet is bedoeld voor het promoten van eventuele illegale praktijken. Het is een puur informatief artikel voor mensen die op zoek zijn naar meer informatie over VPN.

Vragen die ik ga beantwoorden in dit artikel 

 • Wat is VPN
 • Hoe werken IP adressen
 • Wat gebeurt er als je verbonden bent
 • Waarom VPN gebruiken
 • Hoe stel je een VPN in

Wat is een VPN

VPN staat voor “virtual private network” en is bedoeld voor het verbeteren van jouw online veiligheid, privacy, en jouw vrijheid. Een apparaat dat is verbonden met het internet wisselt steeds data uit, dit doet hij met andere apparaten die zijn aangesloten op het internet, zoals servers, computers, smartphones, en tablets. Kwaadwillende, overheidsinstanties, bedrijven en organisaties kunnen deze data allemaal bekijken als ze dat zouden willen. Een VPN maakt dit een stuk lastiger. Met data bedoelen we alles wat we via het internet versturen, zoals berichten, foto’s, video’s, je locatie, je IP adres, en zelfs informatie over onze apparaten. Deze data wordt dankzij een VPN beveiligd verzonden, en kan daarnaast een behoorlijke omweg maken. Via deze omweg kun je pottenkijkers op een dwaalspoor zetten.

Hoe werken IP adressen

Wanneer je bent verbonden met een VPN-server krijg je een ander IP-adres, dit is in de meeste gevallen een IP-adres uit een ander land. Een IP-adres kan je vergelijken met een telefoonnummer, je hebt interne en externe IP-adressen. Wanneer je bent verbonden met een router krijgt jouw laptop, smartphone of bijvoorbeeld tablet een IP-adres van de router. Dit is een intern IP-adres, maar de router zet alle IP adressen binnen jouw netwerk om naar één adres, dit is het externe IP adres. Dit adres kunnen kwaadwillende, overheidsinstanties, bedrijven en organisaties eventueel bekijken, en dus herleiden naar jou. Interne IP adressen worden alleen gebruikt om apparaten binnen jouw netwerk te identificeren. Door verbinding te maken met een VPN-server krijg je dus een ander extern IP-adres.

Wat gebeurt er als je verbonden bent

Via jouw computer, smartphone of tablet maak je verbinding met de gewenste server. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar ik benoem nu even de meest makkelijke manier. Dit is via een app die je kunt installeren op jouw apparaat. Wanneer je verbonden bent krijgt je apparaat, zoals je al eerder kon lezen, een ander extern IP-adres. Als je nu een website bezoekt, of een app gebruikt zullen de eigenaren van deze website of app denken dat je uit een ander land komt. VPN-servers zijn namelijk wereldwijd verspreid, kies bijvoorbeeld een server uit Brazilië, Vietnam, Engeland, of de VS. Via de website https://www.whatismyip.com/ kun je het controleren, zie afbeelding hieronder. Ik heb natuurlijk even mijn gegevens afgeschermd in de afbeelding, omdat ik momenteel niet ben verbonden met een VPN-server.

wat is een vpn

*test het met, en zonder VPN verbinding, zo zie je duidelijk het verschil.

Versleutelde data en verbinding
Je data wordt nu versleutelt verzonden via een beveiligde verbinding. Voor verzending worden de data-pakketjes ingepakt, zo kan niemand bekijken wat je precies aan het versturen bent. Wanneer de data aankomt bij de VPN server, wordt deze uitgepakt en verzonden naar de ontvanger, zo kan de ontvanger jouw verstuurde data bekijken. Alles wat de ontvanger naar jouw stuurt wordt ook weer versleutelt door de server. De VPN app op jouw apparaat verwijdert de versleuteling, zo kun je het ontvangen bericht lezen. Omdat de data een omweg maakt via verschillende servers, is de verbinding in de meeste gevallen altijd trager dan normaal. Maar gelukkig zijn er genoeg providers die alsnog een uitstekende snelheid bieden.

Waarom een VPN gebruiken

Je begrijpt nu misschien al een beetje waarom je het zou willen gebruiken. Maar om een duidelijk beeld te schetsen, wil ik je toch nog een aantal voorbeelden geven.

Privacy
Door gebruik te maken van een beveiligde verbinding, is jouw privacy beter gewaarborgd. Mensen kunnen niet meer zien waar je bent, en wie je bent. Dit omdat je een IP -adres krijgt uit een ander land. Eventuele potterkijkers zullen dus denken dat je bijvoorbeeld in de VS bent, terwijl je eigenlijk gewoon in Nederland zit.

Digitaal persoonsdossier
Facebook, Google en andere bedrijven verzamelen jouw gegevens. Denk bijvoorbeeld aan wat je post, waar je interesse in hebt, en met wie je omgaat. Deze data verkopen ze aan adverteerders en overheden. Ze maken dus een digitaal persoonsdossier van jou, door gebruik te maken van een VPN lukt ze dit niet.

Beveiliging tegen hackers en overheid
Hackers kijken graag mee, dit hoeft niet eens via jouw eigen computer te gebeuren. Soms worden ook bedrijven gehackt, en hebben ze jouw gegevens handen. Daarnaast is er steeds meer bewijs dat de overheid ons aan het bespioneren is. Gebruik maken van een beveiligde verbinding is dus geen overbodige luxe.

Veilig gebruik maken van publiek netwerk
Je hebt vast wel eens gebruik gemaakt van een publiek netwerk, denk aan netwerken op treinstations, vliegvelden en hotels. Deze netwerken zijn vaak slecht beveiligd, en toegankelijk voor iedereen. Dit is het perfecte netwerk voor hackers, omdat je verbinding maakt met dezelfde router. Het kan dus nooit kwaad om verbinding te maken met een VPN, als je gebruik gaat maken van een publiek netwerk.

Veilig thuiswerken
Tegenwoordig werken we steeds meer thuis, bedrijfsdata is iets wat hackers graag in handen krijgen. Door gebruik te maken van een VPN, kun je veilig verbinding maken met het bedrijfsnetwerk.

Censuur en blokkades door overheid omzeilen
In landen zoals China en Turkije werken bepaalde websites, en apps niet meer. De overheden hebben dit verboden, dit kan erg vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie en vrienden, waar je contact mee wilt hebben, als je in één van deze landen op vakantie bent. Via een VPN kun je toch gebruik maken van deze websites en apps.

Films en series kijken
Ben je klaar met de inhoud van Netflix? En wil je kijken wat bijvoorbeeld de Amerikaanse, of Duitse Netflix te bieden heeft? Met een VPN verbinding krijg je er heel gemakkelijk toegang toe. Kijk wel even of jouw VPN provider het ondersteunt.

Hoe stel je een VPN in

 1. Kies een VPN provider die bij jou past, kijk naar de snelheden, het aantal apparaten die ze ondersteunen, de apps die ze ondersteunen, en natuurlijk met welke landen jij verbinding kunt maken.
 2. Maak een account aan, en kies een abonnement.
 3. Download en installeer de VPN software op je computer, smartphone of tablet.
 4. Login met het door jou aangemaakte account.
 5. Kies je server, en klik op verbinden.
 6. Ga naar https://www.whatismyip.com/ om de verbinding te controleren.
 7. Je bent gereed om aan jouw anonieme internet avontuur te beginnen.

Hulp nodig bij het instellen van je VPN? Bel ons 0681670809

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.