Webcam en Overlays via Xbox en Playstation

webcam en overlays via console

Webcam en Overlays via Console?

Sommige console gamers weten niet precies waar ze moeten beginnen, wanneer ze een professioneel ogende console stream willen opzetten. Ik wil jou met dit artikel op weg helpen. Zo duik ik dieper in op de verschillende mogelijkheden en zet ik de voor-en nadelen op een rijtje. Na het lezen van dit artikel weet jij wat je nodig hebt en wat je moet doen, om te streamen met webcam en overlays via console.

Inhoudsopgave

  • Wat heb je nodig voor professioneel streamen via Xbox of Playstation?;
    – De benodigde hardware;
    – Overlays;
    – Welke webcam is geschikt voor jouw console?;
  • Welke streaming software is er beschikbaar?;
    – Streamlabs;
    – OBS Studio;
    – Streamlabs Studio Cloud Streaming;
    – Lightstream Studio Cloud Streaming;
  • Streamen via laptop en apps;
    – Streamen via een capture card;
    – De Xbox app gebruiken voor jouw stream;
    – PS Remote play gebruiken voor jouw stream;
  • De netwerkinstellingen voor jouw stream;
  • Conclusie webcam en overlays via Xbox en Playstation gebruiken.

Wat heb je nodig voor professioneel streamen via Xbox of Playstation?

Wanneer je wilt streamen met webcam en overlays via console, heb je altijd een laptop, PC, smartphone of tablet nodig. Ik wil nog even duidelijk benadrukken dat ik het over “webcam en overlays heb”, dit omdat het ook gewoon mogelijk is om direct een webcam op jouw Xbox of Playstation aan te sluiten. Welke webcams geschikt zijn voor jouw console, vertel ik jou later in dit artikel.

De benodigde hardware

Een professioneel ogende stream vraagt kracht van jouw laptop of PC. Uiteraard hangt dit ook weer af van de resolutie en het aantal FPS. Voor dit artikel heb ik streamen in 720p met 30/60FPS en streamen in 1080p met 60FPS getest. Ik kan je alvast vertellen dat ook de streaming software invloed kan hebben op de prestaties van jouw stream. De onderstaande hardware specificaties gelden voor streamen in 720p met 30/60FPS en streamen in 1080p met 60FPS. Er is natuurlijk wel een duidelijk verschil, maar wanneer je gaat streamen in 720p met 30/60FPS is er eventueel nog ruimte voor de zwaardere achtergrond processen op jouw laptop of PC.

Hardware voor streamen met Xbox of Playstation

  • CPU met ingebouwde GPU, 4 cores en een kloksnelheid van minimaal 3.5GHz. Goede voorbeelden zijn de AMD Ryzen 3 2200G Boxed en Intel i5 processoren;
  • Minimaal 8GB DDR4 RAM geheugen, met een snelheid van 3.000MT/s;
  • Een capture card die kan streamen in minimaal 720p 60FPS (dit is optioneel).

*De capture card is optioneel, omdat je het beeld van jouw Xbox of Playstation ook op een andere manier kunt delen met jouw laptop of PC. Later in dit artikel ga ik daar dieper op in.

Het is belangrijk om te weten dat je als console gamer nooit moet kijken naar de hardware specificaties van PC streamers. Dit omdat deze meestal gamen en streamen vanaf hetzelfde systeem, met hoge settings. Tenzij ze gebruikmaken van een apart gebouwde stream PC.  Als console gamer kun je dus de volledige capaciteit van jouw laptop of PC gebruiken, voor het streamen in goede kwaliteit.

Overlays

Professionele streamers maken vaak gebruik van overlays. Denk bijvoorbeeld aan randen om de webcam en balken met informatie over social media kanalen. Wanneer je creatief bent en kunt werken met bijvoorbeeld photoshop, illustrator en after effects, kun je gemakkelijk jouw eigen overlays maken. Kun je dit niet? Heb je geen zin om ze zelf te maken? Dan kun je ze ook kopen. Sterker nog er zijn zelfs websites waar je gratis overlays kunt downloaden.

Websites waar je overlays kunt kopen voor jouw stream

Je kunt ook naar de website https://nl.fiverr.com/ gaan, daar kun je mensen vinden die een overlay voor jouw stream maken.

Welke webcam is geschikt voor jouw console?

Er zijn mensen bij die streamen zonder webcam, maar het gebruiken van een webcam is wel aan te raden. Via de webcam kunnen kijkers zien wie de persoon achter de stream is, ook helpt het bij de interactie met de kijkers. Ze willen jouw reactie zien wanneer je een mooie kill maakt, of juist compleet verrast wordt door een tegenstander. Voor jouw Xbox of Playstation kun je een aantal webcams gebruiken.

Webcams voor Xbox One (X, Series S en X)

Webcams voor Playstation

Wanneer je streamt via een capture card en dus laptop of PC, kun je vrijwel iedere webcam gebruiken die geschikt is voor Windows. Je kunt in dat geval zelfs een DSRL-camera gebruiken. Je moet de webcam of DSRL-camera dan wel op de laptop of PC zelf aansluiten.

Het nadeel van een webcam aansluiten op de console zelf, is dat je vrijwel niets kunt aanpassen. Denk aan de belichting, focus en andere instellingen die jouw stream kunnen verbeteren.

Welke streaming software is er beschikbaar?

Voor het gebruiken van overlays en het aanpassen van jouw webcam, heb je streaming software nodig. Je kunt kiezen uit gratis en betaalde streaming software, die helpen met het opzetten van jouw live uitzending. Ik heb er een aantal uitgetest, lees hieronder wat mijn bevindingen zijn.

Streamlabs

Streamlabs is een gratis programma dat veel te bieden heeft. Het beschikt over geïntegreerde functies, die je in andere streaming software handmatig moet toevoegen. Denk aan het koppelen van de chatbox, een overzicht van het aantal kijkers en nieuwe volgers. Daarnaast kun je gebruik maken van Streamlabs Prime, hier moet je wel voor betalen. Je kunt met Streamlabs Prime gebruik maken van Professioneel ogende overlays, effecten, een aanpasbare donatiepagina, 46 apps en bijvoorbeeld multistream. Door gebruik te maken van multistream kun je streamen op verschillende platforms tegelijk. Zoals Twitch, YouTube en bijvoorbeeld Facebook. Dit is wel gevaarlijk wanneer je de intentie hebt om een partner te worden. Als partner mag je namelijk maar op één platform streamen. Wanneer je bijvoorbeeld een Twitch partner bent, vinden ze het niet zo leuk als je op YouTube streamt. Ze kunnen je in dat geval de deur wijzen.

Het is een zeer handig programma waarmee je webcam en overlays via console streaming kunt gebruiken. Echter ben ik er niet helemaal tevreden mee. Streamlabs heeft namelijk zonder te streamen al een enorme impact op jouw processor, of dit door alle geïntegreerde functies komt weet ik niet. Ik heb Streamlabs met een i5 processor en 8GB DDR4 RAM geheugen uitgetest. Wanneer ik streamde in 720p met 30FPS zat mijn processor al op een gebruik van 55%. Streamen in 1080p met 60FPS was zelfs helemaal niet mogelijk, mijn processor zat toen al op 80%. Ik kan jou als ICT’er vertellen dat dit niet goed is. Bovendien traden er enorm veel frame drops op. Mijn conclusie is dat je minimaal een i7 processor nodig hebt, wanneer je een fatsoenlijke live uitzending wilt uploaden via Streamlabs.

Voordelen Streamlabs

  • Handige geïntegreerde functies;
  • Veel extra functies beschikbaar via Streamlabs Prime;
  • Gratis te gebruiken.

Nadelen Streamlabs

  • Vraagt enorm veel van jouw processor, zelfs wanneer je niet streamt;
  • Bugs met audio en beeld.

Streamlabs download je via de volgende link: https://streamlabs.com/

webcam en overlays via console

OBS Studio

OBS Studio is denk ik de meest gebruikte streaming software, het is net zoals Streamlabs gratis te gebruiken. Streamlabs is zelfs in de problemen gekomen omdat het eerst de naam Streamlabs OBS gebruikte, daarnaast lijkt de interface heel erg op die van OBS Studio. Toen ik OBS Studio voor het eerst opstartte was ik eigenlijk direct al onder de indruk. Dit omdat ik de vraag kreeg waar ik OBS voor ging gebruiken. Voor streamen of opnemen? Voor beide? In mijn geval koos ik voor alleen streamen. OBS ging direct mijn systeem scannen om de beste instellingen toe te passen. Zoals de bitrate, de resolutie en bijvoorbeeld het aantal FPS. Zo kon ik direct aan de slag met het plaatsen van mijn overlays.

Waar Streamlabs automatisch de chatbox, de event viewer en een weergave van het aantal kijkers toevoegt, dien je dit soort technische aspecten bij OBS zelf toe te voegen. Het ziet er heel erg clean uit, persoonlijk vond ik dit geen enkel probleem. Zelfs voor de mensen die er weinig verstand van hebben is het geen enkel probleem, dit omdat er online enorm veel OBS tutorials te vinden zijn. Je kunt de alerts die je via het Streamlabs dashboard kunt instellen, ook gebruiken voor OBS studio.

OBS gebruikt weinig van jouw processor

Ik kom nu even terug op de automatisch instellen functie van OBS, er viel mij iets op. Waar ik met mijn sterke laptop niet in full HD met 60FPS kon streamen met Streamlabs, gaf OBS aan dat ik kon streamen in 1080p met 60FPS. Iets wat ik zelf altijd al dacht. Na het toevoegen van mijn overlays, capture card, webcam en Spotify, ging ik de stream starten. Ik was echt gigantisch verbaasd, de stream draaide perfect, sterker nog mijn processor gebruik zat maar op 25 tot 30%. Dit zat bij Streamlabs op 80%! Ik kan het niet met alle zekerheid zeggen, maar ik denk dat Streamlabs achtergrond processen gebruikt die enorm veel vragen van jouw processor. Dit is natuurlijk geen goede zaak voor een software pakket die als hoofddoel streamen en opnemen heeft. Dit zijn namelijk taken waar je op voorhand al van weet dat ze veel van jouw systeem vragen.

Wanneer je minimaal een i7 processor hebt zou je prima gebruik kunnen maken van Streamlabs, maar persoonlijk zal ik Streamlabs nooit meer gebruiken. OBS Studio is veel lichter voor jouw systeem en geeft jou met een beetje inzet dezelfde functies.

Voordelen OBS Studio

  • Gebruikt weinig van jouw processor;
  • Gebruikt automatisch de beste instellingen voor jouw systeem en netwerk;
  • Zijn veel tutorials voor te vinden;
  • Gratis te gebruiken.

Nadelen OBS Studio

  • Geen (persoonlijke mening).

OBS Studio download je via de volgende link: https://obsproject.com/

Streamlabs Studio Cloud Streaming

Dit pakket heb ik niet uitgetest, maar ik heb mij er wel in verdiept. Streamlabs Studio is een cloud streaming dienst van Streamlabs. Gebruik maken van deze dienst is niet gratis. Je kunt kiezen voor een maand abonnement die je iedere maand kunt opzeggen, of een jaar abonnement. Helaas kun je alleen betalen met een creditcard, deze heb ik niet. Je hebt ook de mogelijkheid om het 7 dagen gratis uit te proberen. Dit kon ik ook niet doen, omdat ik alsnog eerst mijn creditcard moest toevoegen.

Streamlabs Studio is handig voor mensen die geen sterke computer hebben, of niet willen investeren in een capture card. Je kunt het zelfs met jouw smartphone of tablet gebruiken. Je koppelt jouw Twitch account en voegt vervolgens jouw overlays toe. De webcam kun je direct met jouw console of computer verbinden. Start de stream via jouw console en Streamlabs Studio zal automatisch de overlays toevoegen aan jouw live uitzending. Ik kon persoonlijk niets over de settings vinden, denk aan de resolutie en FPS die ze ondersteunen. Het is aan te raden om de webcam direct aan jouw console te koppelen, zo voorkom je dat er problemen ontstaan met de synchronisatie van beeld en geluid.

Voordelen Streamlabs Studio

  • Geen laptop of capture card nodig;
  • Gemakkelijk in gebruik;
  • Direct streamen vanaf jouw console.

Nadelen Streamlabs Studio

  • Maandelijks of jaarlijks betalen;
  • Weinig invloed op de settings;
  • Kunt alleen betalen met creditcard.

Meer informatie over Streamlabs Studio kun je vinden via de volgende link: https://streamlabsstudio.com/

webcam en overlays via console

Lightstream Studio Cloud Streaming

Lightstream Studio is net zoals Streamlabs Studio, streamen via de cloud. Deze cloud streaming dienst heb ik wel getest, omdat ik kon betalen met PayPal. Je koppelt jouw Twitch account aan Lightstream Studio, wanneer je de stream start via jouw console hoef je alleen nog maar Lightstream te selecteren in de Twitch console app. Via jouw smartphone, tablet of laptop kun je overlays toevoegen aan jouw console stream. Lightstream Studio zal de overlays automatisch toevoegen wanneer je begint te streamen vanaf jouw console. Ik kan je aanraden om de webcam direct te koppelen aan jouw console, ik deed dit via de laptop, maar ik ervaarde direct al synchronisatie problemen met het beeld en geluid van mijn webcam. Helaas kun je via de console zelf en Lightstream, weinig aanpassen aan jouw webcam. Denk aan belichting en bijvoorbeeld het spiegelen van het beeld. Wil je dit wel doen? Dan moet je de webcam aansluiten op jouw computer en aanpassen via een extern programma. Ik deed dit met Logitech Capture, omdat ik een Logitech webcam gebruik.

Verschillende abonnementen

Je kunt kiezen voor verschillende abonnementen, deze zijn opgesplitst in het gamer en creator plan. In beide gevallen kun je kiezen voor drie abonnementen die gekoppeld zijn aan resolutie en FPS.

  • 720p max 30FPS;
  • 720p max 60 FPS;
  • 1080p max 30FPS.

Wanneer je kiest voor het creator plan krijg je toegang tot een aantal extra functies. Zoals het toevoegen van een gast streamer.

Ik moet zeggen dat het perfect draait, ik ben alleen niet tevreden met de abonnementen die ze te bieden hebben. Al is het streamen in 720p met 60FPS helemaal niet erg. De meeste mensen kijken streams namelijk via hun smartphone of tablet, deze zien bijna geen verschil tussen 720p en 1080p. Dit komt door het beeldscherm formaat. Persoonlijk zou ik nooit kiezen voor streamen in 1080p met 30FPS, maar dat is natuurlijk mijn mening.

Voordelen Lightstream Studio

  • Geen laptop of capture card nodig;
  • Gemakkelijk in gebruik;
  • Direct streamen vanaf jouw console;
  • Betalen via PayPal.

Nadelen Lightstream Studio

  • Maandelijks of jaarlijks betalen;
  • Weinig invloed op de settings.

Meer informatie over Lightstream Studio kun je vinden via de volgende link: https://golightstream.com/gamer/

webcam en overlays via console

Streamen via laptop en apps

Zoals je nu wel hebt kunnen lezen, is het mogelijk om op verschillende manieren te streamen. De meeste professionele streamers maken gebruik van een capture card. Naast streamen via een capture card of cloud, kun je ook streamen via de Xbox app of PS Remote Play app.

Streamen via een capture card

Wanneer je beschikt over een capture card, kun je deze via een HDMI kabel aansluiten op het beeldscherm of de TV, die is aangesloten op jouw console. Vervolgens sluit je de capture card via een USB kabel aan op jouw computer, zo kun je het beeld koppelen aan bijvoorbeeld OBS studio of Streamlabs. Kijk altijd naar de resolutie en het aantal FPS die de capture card kan verwerken. Wanneer je bijvoorbeeld wilt streamen in 1080p met 60FPS, heb je niets aan een capture card die maximaal 720p met 30FPS kan doorgeven. Persoonlijk gebruik ik de Razer Ripsaw HD, maar de Elgato capture cards zijn ook erg populair.

De Xbox app gebruiken voor jouw stream

Wanneer je geen geld hebt voor een capture card of cloud streaming, kun je als Xbox gebruiker streamen via de Xbox app voor Windows 10/11. Bekijk het filmpje hieronder voor meer uitleg.

Xbox streamen naar Windows 11

Xbox streamen naar Windows 10

In de filmpjes zie je dat hij het koppelt aan OBS Studio, maar dit werkt hetzelfde in Streamlabs.

Ik heb dit uitgetest, maar ik ervaarde soms dat het beeld op zwart bleef staan. Ik heb ook gelezen dat sommige mensen hier geen last van hebben.

PS Remote Play gebruiken voor jouw stream

Heb je een Playstation? Dan kun je het beeld streamen naar Windows via de PS Remote Play app. Bekijk het filmpje hieronder.

Werkt ook in Streamlabs!

De netwerkinstellingen voor jouw stream

Je kunt wel geweldige overlays gebruiken, of een sterke computer hebben, maar wanneer jouw internetsnelheden jou in de steek laten kom je nog niet ver. Bij streamen in voornamelijk de upload belangrijk. Via https://www.speedtest.net/nl kun je jouw internetsnelheden testen. De upload dien je te koppelen aan de bitrate. Ieder streaming platform heeft een maximaal aantal bitrate die ze toestaan, Twitch heeft een maximale video bitrate van 6000.

Wil je streamen in 1080p met 60FPS? Dan dien je een bitrate tussen de 4500 en 6000 te gebruiken. Je hebt daar een uploadsnelheid van 5.6 tot 7.4Mbps voor nodig. Het nadeel van streamen met een hoge bitrate is dat sommige mensen de stream niet goed kunnen bekijken, vooral mensen met een slechte internetverbinding. Het is dus verstandiger om te streamen met een bitrate van 4500. Al denk ik persoonlijk dat het tegenwoordig niet een heel groot probleem meer is, gezien de steeds snellere internetverbindingen. Ik kan je aanraden om altijd een netwerkkabel te gebruiken wanneer je gaat streamen.

Bekijk de website hieronder voor meer informatie over bitrate.

https://restream.io/blog/what-is-a-good-upload-speed-for-streaming/

Conclusie webcam en overlays via Xbox en Playstation gebruiken

Er is veel mogelijk op het gebied van streamen via Xbox en Playstation. Voor het opzetten van een professionele console stream heb je geen high-end PC meer nodig. Al is dat natuurlijk wel het beste. Wil je alles van jouw stream tot in de detail kunnen bewerken? Dan is het aan te raden om een capture card aan te schaffen, je hebt dan wel een computer nodig met minimaal een AMD Ryzen 3 of Intel i5 processor. Wanneer je besluit om gebruik te gaan maken van cloud streaming, kun je het beste een USB webcam gebruiken die geschikt is voor jouw console. Je kunt er een aantal vinden in dit artikel. Daarnaast moet je niet vergeten dat jouw upload snelheid het aller belangrijkste is.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw console stream? Stuur ons dan een WhatsApp bericht! 0681670809

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.