Windows 11 heeft Bizarre Eisen

windows 11

Windows 11 heeft Bizarre Eisen!

Sinds 5 oktober van dit jaar is Windows 11 beschikbaar. Microsoft legt met deze editie van hun besturingssysteem de lat behoorlijk hoog. Windows 10 gebruikers kunnen de update gratis doen, echter moet hun systeem wel over de juiste processor beschikken. Nu zal je misschien denken “ja dit is vrij normaal bij de nieuwste software”, maar volgens kenners en gebruikers zijn de processor-eisen deze keer wel erg hoog. Microsoft heeft een pagina vrijgegeven met alle processors die geschikt zijn voor Windows 11. Als je de hele lijst bekijkt, kom je tot de conclusie dat je minimaal een processor moet hebben die midden-2017 is gemaakt. En dat is vrij bizar als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Windows 10. Waar er niet werd gekeken naar generaties, maar naar de daadwerkelijke prestaties van de processor. Op dit moment zijn er Windows 10 gebruikers die eind 2016 of begin 2017, een nieuwe laptop van €1000 hebben gekocht, en dus geen Windows 11 kunnen downloaden. Dit levert Microsoft dan ook veel commentaar op.

Waarom stelt Microsoft deze eisen

Op websites zoals Tweakers zijn mensen volop aan het discussiëren over de hoge systeemeisen van Windows 11. Waarom stelt Microsoft deze eisen? Er zijn verschillende theorieën.

  • Het is een deal met de hardware fabrikanten
    Tijdens de coronacrisis is er enorm veel hardware verkocht, denk aan mensen die ineens massaal thuis moesten werken. Nu de verkoop van nieuwe hardware een stuk minder lijkt te worden, heeft Microsoft de systeemeisen enorm hoog gemaakt. Om zo de laatste groep die nog niet de nieuwste hardware heeft, het laatste zetje te geven. Voor Microsoft en externe partijen een win-winsituatie. 
  • Spectre- en Meltdown-zijkanaalaanvallen uit 2018
    Begin 2018 kwam aan het licht dat moderne processors uit die tijd te maken kregen met ernstige ontwerpfouten. Dit maakte de bekende Spectre- en Meltdown-zijkanaalaanvallen mogelijk, dit zorgde voor beveiligingsproblemen. Microsoft moest veel tijd investeren in een nieuwe update voor deze nieuwe processors, dit vertraagde de updates voor oudere processors. Iets later kregen ze ook nog te maken met de ZombieLoad-aanval. Het verhaal deed toen de ronde dat alleen de nieuwste processors, de Spectre- en Meltdown-zijkanaalaanvallen en ZombieLoad-aanval konden repareren. Microsoft zou hebben gezegd dat Intel en bijvoorbeeld AMD hun ontwerpen moesten veranderen, om de zwakke punten in de beveiliging aan te pakken. Met Windows 11 wil Microsoft deze beveiligingsrisico’s uitsluiten, door alleen te werken met de allernieuwste processors. Iets wat deze theorie versterkt is de uitspraak van Intel. Die destijds zei dat hun 8e generatie processors zijn aangepast, om de Spectre- en Meltdown-zijkanaalaanvallen te voorkomen. En laat Microsoft nou minimaal een 8e generatie processor eisen voor de upgrade naar Windows 11.

De Windows 11 testen en het dreigen van Microsoft

In het begin van dit artikel kon je lezen dat mensen met een oudere processor Windows 11 niet kon downloaden. Echter is dit via een omweg wel degelijk mogelijk. Mensen hebben Windows 11 dan ook getest met oudere processors, en in de meeste gevallen ervaarden zijn geen problemen. Dit maakt de keuze van Microsoft nog opmerkelijker. Heb je een oude processor? En doe je de update toch? Dan dreigt Microsoft met het stoppen van het geven van updates. Wanneer je een beetje verstand hebt van ICT, zou je Windows 11 dus prima kunnen gebruiken met een oudere processor. Echter is het niet aan te raden aan de gemiddelde consument.

Hoe upgraden naar Windows 11

Wil je upgraden naar Windows 11? Via Windows Update kun je kijken of jouw computer geschikt is.

windows 11

Ga naar start en klik op het tandwiel zoals je ziet op de afbeelding. En klik vervolgens op bijwerken en beveiliging, je krijgt nu te zien of jouw computer aan de eisen voldoet. Is dit niet het geval? Download dan de PC-statuscontrole app, en zie wat je moet upgraden aan jouw computer.

Heb je nog vragen over Windows 11? Of hulp nodig met een ander computer of netwerkprobleem? Bel ons op 0681670809 of stuur een bericht via WhatsApp. Voeg ons toe op Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates. Lees al onze artikelen op ons blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.