Je bekijkt nu Tweedehands laptop kopen? Hier moet je op letten!

Tweedehands laptop kopen? Hier moet je op letten!

Een tweedehands laptop is een prima oplossing wanneer je net iets minder te besteden hebt. Helaas zien en horen wij regelmatig dat mensen tegen problemen aanlopen bij de aanschaf van een gebruikte laptop. De problemen variëren van defecte onderdelen tot oplichting.

In dit artikel nemen wij de aanschaf van tweedehands laptops onder de loep. We leggen uit wat het verschil is tussen tweedehands- en refurbished laptops en waar je op moet letten bij de aanschaf. Bovendien zetten we de voor- en nadelen van gebruikte computers naast elkaar.

Tweedehands vs. refurbished laptop, dit is het verschil!

Is een tweedehands laptop hetzelfde als een refurbished laptop? Ja, maar er zijn wel belangrijke verschillen! Een tweedehands laptop koop je bijvoorbeeld via een online marktplaats, denk aan “Facebook Marketplace” of “Marktplaats”. Een refurbished laptop koop je via een bedrijf.

Waar je in de meeste gevallen geen garantie krijgt bij het kopen van een gebruikte laptop, krijg je dit bij een refurbished laptop wel! IT-specialisten kopen gebruikte computers in en knappen deze op waar nodig. Ze controleren alle aanwezige hardware op schade en gebruikerssporen! Vervolgens bieden ze de tweedehands laptops opnieuw aan met garantie!

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands laptop?

Wil je een tweedehands laptop kopen? Let hier op!

    • Controleer de hardware: vraag of de verkoper de laptop kan inschakelen. Kijk vervolgens of het systeem een normale reactietijd heeft en of het scherm in orde is. Vraag ook of de verkoper de laptop van de stroom kan halen, zo kun je controleren of de accu nog in orde is. Een ander belangrijk aandachtspunt is de slaapstand van het systeem! Sluit het scherm van de laptop en maak deze vervolgens weer open om te controleren of de laptop goed uit de slaapstand komt. Sluit de controle af met het doornemen van de specificaties van het systeem, vraag aan de verkoper of hij de specificaties van de hardware kan tonen. Zo kun je verifiëren of de hardware matched met de informatie uit de advertentie.
    • CPU-generatie en Windows 11: controleer altijd of de processor van de laptop geschikt is voor Windows 11, dit kan via de officiële website van Microsoft!

      Voor Intel processoren klik je hier!

      Voor AMD processoren klik je hier!

      Het is namelijk mogelijk om Windows 11 te installeren op computers met een ongeschikte CPU. Microsoft herkent deze systemen en sluit deze uit van updates! Je koopt in dit geval een onveilige laptop.

    • Garantie controleren: als de verkoper zegt dat er nog garantie op de laptop zit, vraag dan naar een bewijs. Dit kan een factuur zijn, of bijvoorbeeld een apart garantieformulier.

Refurbished laptop kopen? Let hier op!

Let bij het kopen van een refurbished laptop op de volgende punten!

    • Staat van de laptop: lees wat de staat van de laptop is, zo weet je wat je kunt verwachten van het systeem. Met de staat doelt de verkoper niet op de hardware, maar op de uiterlijke kenmerken. Wanneer er staat “zo goed als nieuw”, heeft de laptop vaak weinig gebruikerssporen.
    • Garantie van de accu: controleer of je garantie op de accu krijgt. Bij de meeste bedrijven krijg je meestal 3 maanden garantie op de accu. Indien gewenst kan je direct een nieuwe accu laten plaatsen. Heb je het gevoel dat de accu te snel leegloopt? Neem dan binnen 3 maanden na aankoop van de refurbished laptop contact op met de verkoper, dan plaatsen ze mogelijk een nieuwe accu in de laptop.
    • CPU-generatie en Windows 11: let ook in het geval van een refurbished computer op de processor. Regelmatig zien wij dat aanbieders refurbished systemen verkopen met Windows 11, terwijl de CPU niet geschikt is voor deze versie van Windows. Windows 11 wordt in dit geval niet op de officiële manier geïnstalleerd! Wanneer dit het geval is, krijgt jouw systeem geen updates, wat kan leiden tot een instabiele laptop.

      Wil je weten of de processor geschikt is voor Windows 11? Maak dan gebruik van de onderstaande lijsten.

      Voor Intel processoren klik je hier!
      Voor AMD processoren klik je hier!

      Wij raden aan om te kiezen voor een laptop met Windows 11, omdat de Windows 10 ondersteuning in oktober 2025 definitief verloopt!

De voor- en nadelen van een tweedehands laptop

Wij hebben de voor- en nadelen van een tweedehands laptop op een rij gezet!

Voordelen tweedehands laptop:

    • In sommige gevallen koop je een krachtige laptop voor een aantrekkelijke prijs.
    • Een tweedehands laptop kopen is een duurzame oplossing. Je draagt bij aan het verminderen van elektronische afval.
    • Soms krijg je er extra software of accessoires bij, deze zijn door de vorige eigenaar aangeschaft.

Nadelen tweedehands laptop:

    • Beperkte levensduur! Je weet niet wat je kunt verwachten van de hardware, misschien is een eigenaar niet helemaal eerlijk over wat hij/zij met de laptop heeft gedaan. Dit geldt overigens niet voor refurbished laptops, deze worden eerst grondig gecontroleerd.
    • Als de laptop niet refurbished is, kan de garantie beperkt zijn, of zelfs helemaal ontbreken!
    • De batterij van de laptop kan minder goed presteren omdat deze al is gebruikt. Het is goed om te weten dat de batterij van een laptop simpel is te vervangen.

Conclusie

Het kopen van een tweedehands laptop is een aantrekkelijke optie voor mensen die minder te besteden hebben, of simpelweg niet de hoofdprijs voor een computer willen betalen. Wil je meer zekerheid? Kies dan voor een refurbished laptop! Deze worden eerst grondig gecontroleerd en vervolgens met garantie verkocht. Kies je toch voor een particuliere verkoper? Test dan eerst de laptop uit, zo kan je samen met de aanbieder verifiëren of het systeem de prijs waard is. Vraag ook altijd of er nog garantie op de laptop zit, dit kan de verkoper bewijzen met een aankoopbewijs.

Heb je advies nodig bij het kopen van een gebruikte laptop? Neem gerust contact met ons op!